Az Auschwitz-Birkenau Alapítvány birtokába került az első deportálás menetrendje

Az Auschwitz-Birkenau Alapítvány birtokába került annak a különvonatnak a menetrendje, amely a haláltábor első 728 lengyel foglyát szállította a dél-kelet-lengyelországi Tarnówból. A dokumentumot az első deportálás 76. évfordulóján, kedden mutatták be.

64add88f-bedc-48ed-9fc3-8aeb912c05d5    Az alapítvány tavaly egy magánszemélytől szerezte meg az egyik krakkói külvárosi ház lebontásakor előkerült iratot.
A keddi auschwitzi megemlékezésen a dokumentumot az Auschwitz-Birkenau Alapítvány elnöke, Agnieszka Molenda mutatta be. Mint elmondta, az irat az első deportálás harmadik forrásdokumentumának számít. Eddig a deportált foglyok két, Tarnówban és Auschwitzban összeállított listája volt a kutatók birtokában.
Az egykori keleti vasutak krakkói főigazgatósága (Generaldirektion der Ostbahn in Krakau) által 1940. június 11-én kiállított négy oldalas dokumentum szerint a különvonatot a náci Németország biztonsági rendőrsége, a Sicherheitspolizei krakkói parancsnoka rendelte meg.
A Tarnówból Auschwitzba haladó különvonat, valamint a visszafelé haladó üres vonat számára kiadott 571-es számú menetrend szerint a vagonok a Tarnów-Krakkó-Trzebinia-Auschwitz útvonalon haladtak óránkénti 60 kilométeres sebességgel. Míg a Tarnówból induló vonat 500 tonnát nyomott, visszafelé 400 tonna volt a súlya.
Lengyelországban az első lengyel deportálás emlékére 2006 óta tartják a náci koncentrációs és megsemmisítő táborok áldozatainak nemzeti emléknapját június 14-én. Tavaly egy parlamenti határozat értelmében a német jelzővel egészítették ki a táborok – és egyúttal az emléknap – meghatározását, utalva az UNESCO által 2007-ben jóváhagyott névváltoztatásra, amelynek értelmében az auschwitzi haláltábor a nemzetközi szervezet világörökségi kistáján Auschwitz-Birkenau német náci koncentrációs és megsemmisítő táborként szerepel.
Az eredetileg a lengyel foglyok számára létesített auschwitzi táborba deportáltak között az 1939 szeptemberében indított német támadás ellen Lengyelországot védő katonák, a lengyel földalatti függetlenségi szervezetek tagjai, diákok voltak, valamint a lengyelországi zsidók egy csoportja is. Az első deportáltak közül 239-en élték túl a háborút, már csak néhányan vannak életben közülük.
Az auschwitzi koncentrációs tábort a náci Németország 1940-ben építtette Lengyelországnak a harmadik birodalomhoz csatolt részén. Az auschwitzi múzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumba deportáltak számát. 1942 közepéig a foglyok többsége lengyel volt, 1943-tól a legtöbben zsidók voltak, 1,1 milliónyian érkeztek oda.

(MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s