Az emlősök felemelkedése már jóval a dinoszauruszok kipusztulása előtt megkezdődött

Az emlősállatok felemelkedése már jóval a dinoszauruszok nagyjából 66 millió évvel ezelőtti kipusztulása előtt megkezdődött – állapították meg brit és amerikai kutatók.

_89906432_c0264509-end_of_cretaceous_kt_event,_illustration-spl    A Southamptoni Egyetem és a Chicagói Egyetem szakemberei több száz megkövült emlősfogat elemezve jutottak arra a megállapításra, hogy a változatos étrendet folytató emlősök már 10-20 millió évvel a dinoszauruszok kihalása előtt elkezdtek alkalmazkodni a környezethez.
A kutatók szerint a mostani eredmények ellentmondanak annak a hagyományos nézetnek, amely szerint csupán az őshüllők nagyjából 66 millió évvel ezelőtti kipusztulása tette lehetővé az emlősök felemelkedését – írta a BBC News.
A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban közölt tanulmány szerint azonban az elmúlt években egyre több és több korai emlős fosszília került elő – köztük kutyaméretű patás lények maradványai -, ami azt jelzi, hogy az eddig véltnél sokkal színesebb volt a hajdani emlőspaletta.
A tanulmány szerint az emlősök nemhogy hasznot húztak volna a dinoszauruszok eltűnéséből, hanem maguk is nagyon megsínylették a földi élet több mint felét kipusztító aszteroida-becsapódás következményeit.
A tanulmányt vezető David Grossnickle, a Chicagói Egyetem PhD-jelöltje úgy véli, a friss eredmények hasznos információkkal szolgálhatnak a jövőre nézve, mivel jelenleg is tömeges kipusztulások zajlanak a bolygón.
Mint fogalmazott, a 66 millió évvel ezelőtti tömeges kihalás túlélői, többségükben generalisták, vagyis tágtűrésű, sok élettérben előforduló fajok, segíthetnek megmutatni, hogy mely élőlények élhetik túl a következő száz, vagy ezer évet.

(MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s