Börtön fenyegeti az egyetemi felvételi vizsgákon csalókat Kínában

Három-hét év börtönnel is büntethetik a központi egyetemi felvételiken csalókat és az őket segítőket mostantól Kínában. Ezért idén az érintett mintegy 9,4 millió fiatal és családtagjaik még nagyobb izgalommal várták a vizsgák első, keddi napját.

exam
    A “felső vizsgát” (gaokao), amelyet Kína-szerte a fiatalok jövője szempontjából a legmeghatározóbb megmérettetésének, az ember életének legfontosabb eseményének tartanak, az elmúlt években rendszeresen botrányok kísérték, mert a diákok és a szülők, helyenként a tanárokkal együttműködve a legfurfangosabb trükkökkel és eszközökkel igyekeztek a feladatokat szabálytalanul megoldani.
A vizsgák közül három kötelező, a kínai nyelv és irodalom, a matematika és az angol nyelv. Ezeken kívül vannak még tantárgyak, amelyek általában attól függően változnak, hogy humán- vagy reáltagozatra kéri felvételét az illető.
A hatalmas tét miatt a továbbtanulni szándékozó diákok számára ez a legnagyobb megrázkódtatással járó kihívás, a “rémálom”. A szülők ezért egyrészt rendszerint igyekeznek a legideálisabb körülményeket megteremteni többnyire egyetlen gyermekük felkészüléséhez, másrészt nem ritkán közreműködnek a különböző technikai eszközök beszerzésében is, amelyek elvben külső segítség igénybevételét tehetik lehetővé. A csalásra, a puskázásra külön ágazat szakosodott, az ajánlatokat az interneten terjesztik.
Az eddig lebukottak között voltak olyanok, akik fülbe vagy például a cipősarokba épített műszaki berendezésekkel kísérleteztek, de más csúcstechnikát képviselő vezeték nélküli kapcsolatot biztosító megoldásokhoz is folyamodtak.
Az elmúlt hetekben, hónapokban a hatóságok természetesen jobban szűrték az interneten a vonatkozó bejegyzéseket, a vizsgák helyén pedig megszigorították az ellenőrzéseket. Ugyanis nem ritkán megtörtént az is, hogy valaki más ment el vizsgázni az egyetemre bejutni vágyó helyett, természetesen nem önzetlenül.
Pekingben bejelentették, hogy a fővárosban mind a 96 helyszínen, ahol felvételiztetnek, 8-8 rendőr vigyázza a rendet és igyekeznek kiszűrni a gyanúsan viselkedőket. A csalókat segítők ugyanis gyakran a helyszínhez viszonylag közel, esetleg mozgó járműből továbbítják az információkat.
A kelet-kínai Csianghszi tartományban 23 rendőrt küldtek ahhoz az épülethez, ahol a vizsgák zajlanak és további 100-at helyeztek készenlétbe.
Az oktatási minisztérium közleményben figyelmeztette sokadszorra a lakosságot, hogy ne higgyenek a sikeres teszthez közreműködést ajánló hirdetéseknek, magánszemélyeknek, vagy csoportoknak, mert rászedik őket és azt kockáztatják, hogy rossz döntésüket egy életen át sajnálni fogják.
Helyi idő szerint hétfő késő estig a kínai média nem jelentett szervezett csalással kapcsolatos eseteket.

(MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s