Már a Szaharában a Budapest-Bamako mezőnye – 429 km-es offroad special szakasz dűne rendszertől dűne rendszerig

2016. Január 20. Erg Chigaga – Marokkó A péntek délután elrajtolt Budapest-Bamako indulóinak Európában nem volt könnyű dolguk. A magyar északai speciál szakaszon hóval, sárral, jéggel kellett megküzdeniük. Az Olaszországban törölt földközi kompjáratok miatt mindenki kénytelen volt Európán végig autózni. A hosszú menetelés sokaknak technikai problémát okozott. A cseh Sabotage team fékproblémákkal vesztegelt majd egy napot Spanyolországban. A 07-es Attention Dangel csapat az egész hétvégét Franciaországban töltötte, hogy az 505-ös veterán Peugeotjukba a pótalkatrész megérkezzen. “Reméljük kedden utolérjük a mezőnyt” – mondta még vasárnap a lengyel Roman König.

12512810_10153898848196602_4580361276636355446_n

A csapatok nagyrésze Melilánál kötött ki az Afrikai kontinensen hétfő reggel. Míg mások a Nadorba tartó kompot választották. Az első afrikai napba a 02-es Felvidék Teamnek tört bele a bicskája, pontosabban az egyik kerékcsapágya és a féltengelye. Az esélyesként elkönyvelt felvidéki csapatnak tavaly is az első marokkói napon támadtak nehézségeik. Akkor egy folyóban fulladt meg az autójuk elektronikája. Akkor fel kellett adniuk a versenyt. Az idén traileren szállították vissza az autót Nadorba és repülővel várták meg a pótalkatrészeket. A Bamakon egy etap kihagyása csak pontveszteséggel jár. Szerda reggel a 02-es elindult Erg Chigaga irányába, hogy beérje a mezőnyt és a holnap reggeli rajtnál már ott legyen.

IMG_2657

Az első marokkói éjszakát egy agyagból készült kasbah szállodában töltötték a versenyzők. A keddig etap rövid volt és viszonylag könnyű, hogy az előző napokban lemaradt csapatok is beérhessék a mezőnyt.

Kedden a Ziz folyó völgyében és környékén száguldott a mezőny tovább Merzouga fele. Szerdán pedig a Merzougatól Erg Chigagáig tartó etap tett próbára mindenkit. A közel 500 kilométeres etap régi sivatagi karaván utakon halad távol a lakott településektől az algériai határ közelében. Sokan még nem értek célba és még mindig róják a kilométereket. A reggeli rajt marokkó legszebb dűne rendszerénék Erg Chebbinél volt az esti cél pedig az Iriki sóstótól nem messze eső Erg Chigaga dűne tengernél várja a befutókat.

12400823_10153798416743758_204067255402733608_n

A versenyben a tavalyi bajnok Gumis Ember Team jelentős előnyre tett szert az első és második etapon. Harmincöt ponttal előztek meg a szintén magyar GTR2B csapatot. A haramadik helyen szintén magyar csapat áll. Gyurman Zoltán és Kissa Andrea 4 ponttal vannak lemaradva a harmadik helyezettől. De a neheze és 11 kemény etap még hátra van. Bamako még mindig 4800 kilométerre van.

Holnap a 397 kilométeres Erg Chigaga-Assa szakasszal folytatódik a Nagy Afrikai Futam.

(forrás: http://www.budapestbamako.org/hirek2016)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s