Egy kolozsvári óra 26 éve mutatja Ceausescu menekülésének időpontját

A kolozsvári Széchenyi téri (Piata Mihai Viteazul) piac épületén levő óra 26 éve mutatja azt a percet, amikor Nicolae Ceausescu kommunista diktátor helikopterrel elmenekült a Román Kommunista Párt Központi Bizottságának bukaresti székháza tetejéről – írta kedden a Vocea Transilvaniei portál.

big_1b145755f827de52f62bb7db2d8671da    A portál közlése szerint az órát az épület karbantartója, Palkó Máté József villanyszerelő állította meg 26 évvel ezelőtt 12 óra után hét perccel, a diktátornak a televízióban is közvetített elmenekülése pillanatában és azóta sem indították újra.
Palkó Máté József elmondta: egy nappal korábban szemtanúja volt a kolozsvári sortüzeknek, amelyekben 26-an kaptak halálos lövést. Egy szomszédjával együtt vitte kórházba a sortüzek egyik sebesültjét.
Az intézmény környékén a katonák elvették az iratait. Mint felidézte, senki nem tudta, hogy a vérfürdőbe torkollott tömegmegmozdulások után a kommunista diktátor vagy a tüntetők akarata érvényesül. A helikopter felszállásából értette meg Románia népe, hogy megbukott a diktatúra.
A villanyszerelő úgy vélte, a piac épületét díszítő, 26 éve álló órát továbbra is a diktatúra bukásának emlékeként kellene megőrizni.
Az 1989 december 15-én Temesváron kezdődött népfelkelés december 21-én terjedt ki Románia más városaira és december 22-én vezetett el a diktátorpár meneküléséhez. Nicolae Ceausescut és feleségét egy rögtönzött tárgyalás végén december 25-én halálra ítélték és kivégezték.

(MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s