Ahogy elnézem az életemet, akármennyire is szeretném kívülről szemlélni, mindig kapcsolódik hozzá az egó, és minden olyan címke, ítélet, amire az elme asszociál. Pörögnek az események, élethelyzetek, amik kiváltanak reakciókat, és ezeket általában a kiváltó személyekkel azonosítom, néha őket okolom, közben meg kivétel nélkül minden egy jól átgondolt, általam elfogadott, előre eltervezett tapasztalati út része. A kiváltó ok nagy részben én vagyok, vagy egy olyan kapcsolódás, ahol önként vállaltam a segítő szerepet, amiben az is benne van, hogy akár végig kell néznem a másik ember harcát úgy, hogy csupán annyit tehetek, hogy ott vagyok, és bármi történik, nyújtom felé a kezem. Nem számít, közben hányszor toporzékol, hányszor lök el, mert nem velem teszi, csakis magával.

f8e4af0cee93e04f1e6c24e2d65a6e10
Azt hiszem az életben valójában senki nem képes arra, hogy másokat bántani tudjon. Lélek szinten ez lehetetlen! Ezt most értettem meg. Minden egyéb csak a társasjáték része, ahol néha úgy érezzük, hogy elvesztettük a fordulót, és dühösek vagyunk, vagy épp nyerünk, és örülünk a játszótársainkkal, de van úgy is, hogy egyáltalán nincs kedvünk játszani! Ha mégis leültünk a tábla mellé, akkor el kell fogadnunk, hogy a kocka dönti el a további lépésünket, és benne van, hogy az adott játék bármelyik mezőjére léphetünk. Tetszik, vagy nem, de azok nem hibásak, akikkel együtt játszunk, sőt épp ellenkezőleg, nyilván szeretnek bennünket, ha a mi táblánkhoz ülnek, és velünk töltik az idejüket. Talán ők is mérgesek a saját lépéseik miatt, vagy épp győzedelmeskednek fölöttünk, de attól még ez csak egy játék marad, a minőségi idő, ami az egyik fontos kifejeződése a szeretetnek. A szeretet pedig az a közeg, ami az egész létezésünket összetartja.

Tegnap családállításon vettem rész. Segítőnek mentem, de végül úgy alakult, hogy nekem is állítottak. Ültem a széken, és kívülről néztem, ahogy felvették a segítők a különböző szerepeket, és beálltak mellém, vagy távolabb tőlem, ahogy érzéseik diktálták. Az ismeretlen emberek megszemélyesítették az élethelyzeteimet, másokhoz fűződő kapcsolataimat, és konkrétan saját magamat. Hallgattam, ahogy kimondja az én lényemet felvevő hölgy az érzéseimet, azokat, amiket felsőbb szinten gondolok. Pontosan érzékeltem, hogy minden lélek különálló úttal, indíttatással rendelkezik, de mindannyian önszántunkból vállaltuk be a mostani szerepünket. A tudatos döntés viszont nem jelenti azt, hogy tisztán is látunk, mert a lélek ugyanúgy ragaszkodik a sérelmeihez, félelmeihez, hamis énképéhez, mint ahogy azt az életben tapasztaljuk, de sokszor őszinte szeretetből, segítő szándékkal cipeli magával életeken át egy másik lélek terheit. Ami biztos, hogy minden döntésünk, leszületésünk előtt tiszta szándékkal, szeretetben és minden kényszer nélkül történik.
Ezekre az okokra földi aggyal rájönni lehetetlen, ugyanakkor felismerve nagyon is a sajátunk, és mint egy jól felépített thrillerben, az ütős végkifejlet után szépen visszavezethetően értelmet nyernek az eddigi történések, reakciók.

Kívülről figyelve olyan, mint az autópályán lévő dugót nézni egy helikopterről. Onnan föntről jól látszik, hányan vannak benne, mi a torlasz oka, és hol a lehajtó út. Ezután is ott leszek az autóban, de már tudom, mi az ácsorgás oka, és azt is, hogy hamarosan megszűnik az akadály. Elfogadom, hogy ez van, mert valószínű épp más valaki tapasztal meg valamit, amiért áll a forgalom, de biztonságban vagyok, mert senki sem képes arra, hogy bántani tudjon másokat, csak saját magát.
Az autóból talán nem lehet messzire látni, de virágozhat egy fa a közelben, aminek érezni az illatát, vagy megszólal egy szép szerenád a rádióban.
A tegnapi nap felismerései valószínűleg még hosszú hetekig fognak dolgozni, és bár érzelmileg mélyen felkavaró, de nagyon hálás vagyok ezért, hogy megérthettem az utóbbi 25 évemet.
Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki nem fél rálátni önmagára.

Szabó Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s