A botrány jótt tett a Theranosnak

Ez szuper, gondolhatod, de mi a csuda az a Theranos? A Theranos egyike az olyan feltörekvő stratup cégeknek, amelyek élén húszévesnél alig idősebb vezérigazgató áll. Elisabeth Holmes egy olyan újfajta technológiával repítette a cégét a Wall Street egeibe, amelynek segítségével minimális, ujjbegyből vett vérből végezhetők el olyan vizsgálatok, amikhez eddig sokkal drágább berendezések kellettek.

Elisabeth Holmes
Elisabeth Holmes

A Theranos egyre dagadó tekintélyét alaposan megtépázta a közelmúltban az a hír, hogy Elisabeth Holmes a Theranos technológiájának alapját képező eljárást nem maga fejlesztette ki, hanem egyszerűen lemásolta más cégek szabadalmait. Ráadásul az eljárás a herpesz kivételével valójában semmi egyebet sem tud kimutatni a vérből, mert az “eredmények” nem a vérminta elemzésből, hanem egyéb szabadalmak alapján készült diagnosztikai eszközök révén születtek.

Ráadásul a Theranos eddig még egyetlen fillér hasznot sem termelt a befektetőknek, pedig értékét korábban 9 milliárd dollárra taksálták. A Wall Street Journal azonban robbantott, pont akkor, amikor az eszköz sorozatgyártását elkezdték volna. A hírrel kapcsolatban csütörtökön személyesen Holmes kisasszonyt kérdezték a forbes Magazin egészségügyi csúcstalálkozóján. A hölgy szemrebbenés nélkül, sőt igen harciasan azt jelentette ki, hogy a botrány kirobbanása óta megsokszorozódott azoknak a jelentkezőknek a száma, akik tesztelni akarják a Theranos technológiáját, amivel egyetlen csepp, ujjbegyből vett vérből lehet kimutatni a legkülönfélébb betegségek meglétét.

Igazából azzal van dolgunk, mondta Elisabeth Holmes, hogy a jövőben többet foglalkozzunk a közönségünkkel és a média nevelésével. Azért a Wall Street Journals vizsgálata folyamatban van, és a startup cég befektetői közül sokan néznek összeszorult gyomorral a végkifejlet felé. Jelenleg óriási kérdés, hogy Holmes kisasszony egy ügyes szélhámos, vagy pedig valódi zseni, aki olyat fedezett fel, amit előtte még senki.

A jövő eldönti ezt a kérdést.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s