Kiűzöm az összes szellemet, a test megtisztul

Rohatsu hét kezdődött, a zen gyakorlók számára az év legintenzívebb időszaka, amikor is felkészülünk Buddha megvilágosodásának ünnepére, amiről a buddhista hagyomány december 8-án emlékezik meg. Ez az egyéves gyakorlás összegzése is, amikor mindenki szembenéz eddigi meditációjának eredményével. Az Adventtel, az amúgy is hosszabb estékkel, az évszakváltással és a természet befelé fordulásával is teljesen összhangban van ez. A számadás legjobb eszköze az elcsendesülés és a belső figyelem. Az ünnepi oltárra pedig felkerülhet a mécsesek és füstölők mellé a mentális felajánlásom: a böjt.

a86aa44f84cd750085a78bb9375f262e

Szükségét érzem egy ideje a méregtelenítésnek, és most minden adott hozzá. A Rohatsu szellemében igyekszem tudatos jelenléttel végezni. Ennél jobb zen gyakorlás aligha kell, hiszen az egó próbál ebből rendre kizökkenteni. Olyan, mint egy kisgyerek, aki húzza az anyja szoknyáját a közértben minden finomság felé, akár éhes, akár nem. Három napja figyelem, és eddig sikerült megértő mosollyal nyugtázni az akarnokságát.  Erőteljesen jelen van viszont az elfogadás, hiszen az elején fellépnek kellemetlen tünetek is, mint a tompa fejfájás, maga az evés rítusának hiánya, vagy az álmosság. A hetem úgy alakul, hogy a rendszeres programjaim elmaradnak (micsoda véletlen), így esténként magammal maradok. Persze épp minap landolt a mail fiókomban egy meditációs hanganyag, ami több estére is kitart, no és vacsora helyett van időm kipróbálni a jádeköves masszázságy hosszabb programjait is. Emellett javasolt a szintén időigényes dörzsölő zuhanyzás, ami segíti a bőr erőteljes tisztulását. Rég nem szenteltem ennyi időt magamra, testem folyamataira úgy, hogy közben igazán vele vagyok, és nem a következő programomra koncentrálok. El kell fogadnom azt is, hogy a böjt nem a nagy terhelésekről szól, így a futást is kihagyom hétvégéig.

Még hátravan jó pár nap, így a tapasztalatokról később írok, de eddig a méregtelenítéshez vezető út, következő fázisaival találkoztam:

  • Komfortérzet csökkenése

Néhány kéretlen kiló, szem alatt megjelenő ödémák, hajhullás, időnként bőrirritáció. Semmi sem extra mértékű, de a komfortérzetemet csökkenti. Ebből indul a következő pont.

  • Elhatározás, döntés

Miért fogadjam el a tényt, és magyarázzam meg magamnak a létjogosultságát, miszerint öregszem, télen mindenki felszed kilókat, vagy a városi levegőtől hullik a hajam? Nem áltatom magam tovább, most teszek érte és nem később.

  • Célok meghatározása

Reális esélyét látom, hogy a méreganyagokkal lemegy az a plusz 3-4kg még Karácsony előtt. Elég hosszú a kúra ahhoz, hogy átálljon a gondolkozásom az ételek habzsolásáról az ízlelés élményére, így az ünnepek alatt sem esem túlzásokba. A mentális célok mellett a tisztító kúrát megoldásnak hiszem a fizikai tüneteim orvoslására is, nem beszélve a vitalitásról, amire szükségem van az újabb futószezonra való felkészüléshez. (Ma reggeltől ezen a téren már vannak pozitív tapasztalataim.)

  • Tájékozódás, választás

Ebben is a saját adottságaimat, korlátaimat kell figyelembe vennem. Melyik az a módszer, amit mentálisan is el tudok fogadni? Akár a futásnál, legyen ez is olyan, ami ésszerűen kivitelezhető, de azért “áldozattal” is jár, hiszen ha semmit sem adok fel az eddigi megszokásaimból, akkor mitől változna bármi is? Jó néhány fórumot átolvastam, mire végül egy 10 napos Neera nevű kúra mellett döntöttem, ami csak lé, így a le- és felvezető napokkal nagyjából két hétig tart.

  • Szükséges anyagok beszerzése

A juharszirup alapú nektár kiegészítője egy jó adag citromlé, cayennebors és rengeteg ásványvíz. Mellé javasolt még néhány gyógytea.

  • Testi és lelki ráhangolódás

Mint minden, ez is fejben dől el. Felfogható szenvedéses lemondásnak, de lehet egy kitisztult, lehetőségekkel teli új életforma eleje is. A két hét talán hosszúnak tűnik, mégis elenyésző az azt követő hétköznapokhoz képest.

  • Kitartás

Néha a kitartáshoz a saját elszántságon kívül kapunk tudattalanul elhangzó, de erősen motiváló mondatokat egy váratlan pillanatban, vagy egy adott személytől. Az enyém ez volt: “Nincs kétségem, hogy meg tudod csinálni!”

Emellett mindig eszembe jut a jógaoktatóm, aki a legnehezebb ászanák alatt szokott figyelmeztetni: “Kedves az arcunk!”

Végül egy gondolat a kúrához kapott kézikönyvből:

“Légy boldog! Maradj végig vidám. Önmagad társasága leszel, úgyhogy legyen kellemes önmagad társasága! A Te boldogságod fogja a világot derűsebbé tenni.”

Haru

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s