A jegybanki döntések uralják a jövő hetet

Budapest, 2015. november 29., vasárnap (MTI) – A héten dől el, hogy kiterjeszti-e mennyiségi monetáris ösztönző programját az Európai Központi Bank (EKB), illetve, hogy milyen eséllyel lehet számítani a monetáris szigorítás megkezdésére a Fed decemberi kamatdöntő ülésén.

Euro and Dollars

Nagy valószínűséggel lehet számítani arra, hogy az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülésén bejelenti mennyiségi monetáris lazító céllal végzett eszközvásárlási programja kereteinek kiterjesztését.
A hét legfontosabb adata azonban minden bizonnyal az amerikai foglalkoztatási helyzet alakulása lesz, mert ennek alapján lehet majd pontosabb következtetéseket levonni a Fed decemberi kamatdöntésének esélyeiről.
A jövő héten a feldolgozóipari és összesített beszerzésimenedzser-indexek adnak majd lehetőséget a globális gazdasági teljesítmény novemberi alakulásának a felmérésére.
Az euróövezet és a nagyobb nemzetgazdaságok végleges novemberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexét (BMI) kedden teszi közzé a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet. Csütörtökön ezt a szolgáltatóipari BMI, valamint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett összetett BMI követi.
Az euróövezeti gazdasági helyzet felmérésére szolgáló adatok sorát kedden az októberi munkanélküliségi ráta, szerdán a novemberi fogyasztói árindex előzetese, csütörtökön az októberi kiskereskedelmi forgalom, pénteken pedig a harmadik negyedévi GDP-növekedés gyarapítja.
Az amerikai gazdaság teljesítményének felmérésére a Markit BMI mutatói mellett az ISM feldolgozóiparon kívül eső ágazatok novemberi teljesítményét értékelő beszerzésimenedzser-indexe, valamint a foglalkoztatás alakulását követő adatok nyújtanak majd lehetőséget a jövő héten. Csütörtökön az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számának heti alakulásáról tesznek közzé adatokat, pénteken pedig a novemberi munkanélküliségi rátát, valamint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak számának novemberi változását hozzák nyilvánosságra.
A Fed gazdaságösztönző célú monetáris döntéseiben a foglalkoztatás alakulása játssza az egyik fő szerepet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s