Működik a távkapcsolat?

A tudósok 11 olyan körülményt állapítottak meg, amelyek befolyásolják, hogy kibe leszünk szerelmesek. A 11 körülmény egyike a földrajzi távolság. Sajnos, bár sokan fogadkoznak, mégis a tudomány úgy tűnik, azon az állásponton van, hogy a távkapcsolatok nem működnek. 

A távolság is dönt abban, hogy lesz-e esküvő vagy sem
A távolság is dönt abban, hogy lesz-e esküvő vagy sem

Még az 1950-es években végezték az Ohio állambeli Columbusban azt a kísérletet, amelybe összesen 431 önként jelentkező párt vontak be, akik már tervezték a házasságukat, és bejelentkeztek a házasságkötésre. A kutatók azt figyelték meg, hogy azok a párok, amelyeknek a tagjai egymástól 16 háztömbnyi, vagy annál nagyobb távolságra laktak egymástól, sokkal nagyobb arányban mentek szét úgy, hogy a házasságkötés is elmaradt. Az ilyen pároknak az 54%-a volt az, ahol végül nem lett házasság a bejelentkezésből.

Azoknál a pároknál azonban, akiknek a tartózkodási helye egymástól öt háztömbnyire, vagy akár még közelebb volt, az arány már ennél jobb. Az ilyen párok 37%-a nem jutott el végül a házasságig.

A párválasztás szempontjából eléggé hétköznapinak és szimplának tűnik, de bizony a földrajzi közelség döntő lehet. Kivel jövünk össze az egyetemi évek alatt a kollégiumban? Aki ott van az orrunk előtt. Hogy ennek mi az oka? A marketingesek úgy nevezik ezt, hogy “ismételt expozíció”. Az ő köreikben közismert, hogy egy termékkel legalább hét alkalommal találkoznunk kell ahhoz, hogy az felkeltse az érdeklődésünket, és esetleg eljussunk a vásárlásig. Nos, ugyanez a helyzet a párválasztással is. Az ember kényelmes, nem lép ki a komfort zónájából. Hol vannak már azok az idők, amikor a királyfi elindult hegyen és völgyön át, hogy feleséget keressen magának? Ma már nem ez a divat. Onnan választunk, ameddig még elér a kezünk.

Az ismételt expozícióval kapcsolatban felmerül, hogy ilyen módon azt is megkedvelhetjük, akit utálunk? Persze nem lehetetlen, de az ismétlések felerősítik a hozzáállást. Tehát, ha valakit utálunk, és többször is találkozunk vele, ez várhatóan csak annyit fog elérni az attitűdünkben, hogy az illetőt még jobban fogjuk utálni. Azonban ha valaki rokonszenves nekünk, akivel szimpatizálunk, akár azért, mert mondjuk ugyanúgy kirekesztik a társaságból, mint minket, vagy mert ugyanolyan szerencsétlen, vagy akár éppen az ellenkezője, és bejön a kutatások során feltárt további tíz körülmény, szóval az eredeti rokonszenvet az, ha az illetővel nap mint nap találkozunk, felerősíti.

A szerelem első látásra inkább a férfiakra jellemző, de még így is csupán a kapcsolatok 11%-ára jellemző. De a kutatások szerint, a “szerelem sokadik látásra” már annál inkább lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s