Az okosotthonok a biztosítókat is meggyőzték

Korábban már írtunk arról, hogy milyen mértékű fejlődés előtt áll a “tárgyak internete” (Internet of things, IoT), azaz azoknak a technikai berendezéseknek az internetre történő bekapcsolása, amelyek egyébként az otthoni és a napi kényelmet szolgálják (pl. hűtőgép, biztonsági rendszerek, autók stb.). Ez az a piac, ami a biztosítók figyelmét sem kerüli el.

Okos konyha egy okos otthonban
Okos konyha egy okos otthonban

A tárgyaink akár a tudtunk nélkül is, rengeteg információt közölnek majd rólunk, a vásárlási, étkezési és egyéb szokásainkról, s ezeket az információkat többek között a biztosítási szakma is ki tudja használni. Sokkal személyre szabottabb biztosítási konstrukciókkal tudnak előállni, mint korábban.

A piacra már felfigyelt a biztosítási szakma, és elindultak az első együttműködések. Például a Google tulajdonában lévő Nest nevű cég, amely füstjelző berendezéseket gyárt, együttműködési megállapodást kötött a Liberty Mutual és az American Family Insurance biztosítókkal. A megállapodás alapján azok a lakások, amelyekbe a Nest cég füstjelzője kerül beépítésre, és ezeket a füstjelzőket bekötik a biztosítóhoz, kedvezményeket kapnak az otthonbiztosításuk megkötése során.

Az előrejelzések szerint az okosotthonok piaca 2016 végére az USA-ban és Európában is egyre nagyobb fejlődésnek indul, 2018-ra pedig az ezzel kapcsolatos fogyasztói kiadások világszerte elérik a 90,9 milliárd eurót. A Deutsche Telekom becslése szerint 2019-re Nyugat-Európában már 12 milliárdos lesz a piac, és az internetre ilyen módon bekötött háztartások száma eléri az 50 milliót.

A piacot már ma sem kell félteni. A Karácsony előtt rengeteg okosotthon termék fog megjelenni, a nagyobb üzletek már most nekiláttak, hogy előkészítsék az év végi rohamot. A fogyasztók, vásárlók hozzáállása alapvetően pozitív, bár az tény, hogy – amint korábbi cikkünkben utaltunk már rá – bizonyos adatvédelmi és technológiai problémák még vannak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s