Egy venezuelai csípős szósz titkos összetevője

Van egy kis település Venezuelában, Kumarakapay. Az ide látogató turistákat természetesen csirkehússal kínálják, de felszolgálják hozzá a hely specialitását is, a vérvörös, csípős, forró szószt, a kumache-t. Figyelem, ez nem a KFC, bár a csirkehús hasonló…

Megkóstolnád ezt a srácot?
Megkóstolnád ezt a srácot?

A specialitást áruló étterem tulajdonosa, Kendall Donalds, helyben neveli a csirkéket. A csípős szószt pedig maga az élet szolgáltatta. A helyi indiánok időnként napokig mennek anélkül a sivatagban, hogy gyümölcs vagy zöldség, vagy valamilyen fehérjedús állat kerülne elébük. De ha visznek magukkal egy kis sót és yucca kenyeret, mégis túl tudják élni az utat.

Az élelmüket ugyanis szó szerint kiássák. Kendall Donalds is rendszeresen kisétál a sivatagba, viszi magával a maga kis ásóját, és nekiáll, hogy kinyerje a csípős szósz alapanyagát: a hatalmas, vörös, venezuelai hangyákat.

Azután odahaza, az étterem konyhájában, elkezdődik a hosszadalmas folyamat. A yucca pálma főtt leve az alap, ebbe kerül az erős paprika, majd adagolják bele rendesen a hangyákat, termeszeket.

“Ez igen fehérjedús étel, ami a sivatagban is kiváló. Az íze pedig egyszerűen remek!” – avat be minket Kendall. De az öröm mellett bánat, hogy ugyan több alkalommal is megpróbálta már nemzeti eledelként felterjeszteni a venezuelai kormányhoz a találmányát, eddig ennek nem sok foganatja volt. S amíg az ország vezetése nem csap le a különleges ételre, addig az marad a picinyke Kumarakapay titkos receptje.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s